Er du din beste venn eller din verste fiende?

Er det slik at det jeg tenker, om meg selv og annet, faktisk blir slik?

– Og hvorfor ender det opp sånn?

Si til deg selv

I en periode i livet mitt sa jeg til meg selv «Jeg har nok med penger»? Og det jeg opplevde var at hver gang jeg trodde at jeg skulle ha penger til overs så kom det en uforutsett utgift som gjorde at jeg havnet tilbake på nullpunktet igjen. Dette skjønte jeg ikke. Jeg hadde jo satt opp budsjett og skulle faktisk ha penger til overs hver mnd. Og det skulle gå en lang stund før jeg ble klar over at det faktisk hadde med meg selv og gjøre og hvordan jeg snakket til meg selv.

Selvfølgelig ble det slik når jeg hele tiden sa til meg selv at jeg hadde akkurat nok – for det var slik det ble. Det gikk akkurat rundt uansett hvordan jeg planla.

I dag sier jeg til meg selv at jeg har mer enn nok penger og slik har det også blitt i virkeligheten.

– Mer enn nok!

Frukt

Mer enn nok er noe helt annet enn nok.

Men hvordan er det nå egentlig at dette foregår? Jo, det har seg slik at det er noe som heter selvoppfyllende profetier.

«En selvoppfyllende profeti er en spådom eller en profeti som går i oppfyllelse bare fordi den blir sagt. Profetien trenger ikke ha noen rot i virkeligheten, men med en gang den blir tatt opp jevnt og trutt så ender det opp som profetien spår.

Selvoppfyllelsen har ofte med ens egne forventninger å gjøre. Forventer man tap eller fiasko, og gjør lite eller ingenting for å forhindre det eller for å vinne, så øker sannsynligheten for at det forventede inntreffer (Kilde:Wikipedia).»

Det finnes mange slike eksempler på hvordan ens egen forventning og innstilling til situasjonen fører til at det faktisk blir slik. Forventer du at noe skal skje så handler du på en måte som sannsynliggjør at dette ville skje – og dermed så skjer det.  Det foreligger også mange historier hvor mennesker har vært i alvorlige livstruende situasjoner og hvor deres innstilling til dette (både positive og negative) har ført frem i begge retninger, alt ettersom hvordan de tenkte. Placeboeffekten innen medisinering er også samme sak. Pasienten tror at han får en virksom behandling og blir dermed frisk (ere).

For eksempel viste Rosenthal og Jacobson i en klassisk undersøkelse (1968) at en lærer som forventer at en gruppe elever skal vise skolemessig fremgang, ubevisst bidrar til at en slik fremgang skjer. Dette foregår ved at læreren kan gi slike elever mer oppmerksomhet, større utfordringer, mer tid osv. enn elever der man ikke forventer samme fremgang. Selvoppfyllende profetier kan være i funksjon i en rekke sammenhenger, som for eksempel forskjeller i prestasjon avhengig av kjønn (kilde: store norske leksikon).

Det ligger som dere skjønner en fantastisk kraft, både positivt og negativt, i dette.  Så kommer det store og viktige spørsmålet?

Hvordan forholder DU deg til livet og det som skjer deg?

Hva sier du når du snakker til deg selv?

Morsk hund

Har du forventninger om at dette kommer til å gå din vei og dermed, både bevisst og ubevisst, legger du forholdene til rette for at dette skal skje. Eller tenker du at dette går til H……..? Eller at det ikke er noe vits i å gjøre noe – det blir jo bare samme resultatet uansett. Og dermed legger du alle forhold til rette for at så skal skje?

Jeg vet i alle fall hva jeg kommer til å gjøre i fortsettelsen. Gjør du?

Lag dere en fantastisk uke folkens 🙂

Gunn - fjellet (2)

Dette innlegget ble publisert i Gode liv, Gunn Brox, Ledelse, Mental trening, Motivasjon, Tips til en bedre hverdag, Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg inn en kommentar