Jeg kan skrive!

Jeg kan skrive. Det er helt sant, jeg kan skrive! Jeg kan alle bokstavene – hele alfabetet. Ja, for det heter det. Hver eneste bokstav med sin unike ordlyd og form. Jeg kan også sette bokstavene sammen som til ord som betyr noe.

Hvert enkelt ord har sin egen betydning – og er jeg ikke helt sikker på betydningen så kan jeg alltids google det J Så kan jeg også sette ordene sammen til setninger som får en større betydning – og vips – flere setninger som til sammen blir en historie.

Min egen historie, om hva som helst, kan jeg skrive. Er ikke det fantastisk? JO, jeg synes det!

Tidligere mente jeg at jeg var super flink til å skrive. Jeg produserte både det ene og det andre i arbeidssammenheng og privat. Og var godt fornøyd med resultatet. Jeg fikk også mange gode tilbakemeldinger i forhold til det. Det gav meg glede og mestring.

Men så gradvis tror jeg det skjedde noe. Jeg sluttet å skrive, gradvis. Kanskje fikk jeg negative tilbakemeldinger – mye å korrigere, ble ikke satt like stor pris på – hvem vet? Utfallet ble i hvert fall slik «Jeg kan ikke skrive»! Det har jeg gått rundt og trodd……………..lenge.

 

Jeg kan ikke skrive

 

Men i går begynte jeg å tenke på dette etter en samtale med en god venn. Jeg fortalte henne at jeg blir så imponert over alle som finner på noe fornuftig og givende å skrive om. Men det kan da du også gjøre, mente hun. Jeg? Som ikke kan skrive! Snakk om å sette begrensende overbevisninger overfor meg selv. Nå har jeg satt denne begrensningen for meg selv………………lenge. Men nå er det slutt. Jeg kan skrive. Jeg kan skrive. Jeg kan skrive. Og det har jeg bevist vet å skrive dette lille innlegget.

Hva gjør begrensende overbevisninger med deg og meg? Og hva er det egentlig?

Jo, begrensende overbevisninger er utsagn satt av deg selv eller andre om hva du er og ikke er. Det er slett ingen sannhet selv om vi faktisk tror det. Begrensende overbevisninger kan være så mangt – jeg er for gammel, for ung, for liten, for stor, for lite utdanning, for få venner, kan ikke språk, kan ikke skrive, kan ikke svømme, kan ikke kjøre bil, kan ikke snakke foran mange mennesker, osv osv.

Alle disse «sannhetene» om oss selv går vi rundt og tror fullt og fast på. Og det hemmer oss fra å gjøre oppgaver vi i utgangspunktet egentlig har veldig lyst til å utføre. Vi setter begrensninger overfor oss selv og får ikke levd det livet vi ønsker. Er dette i tillegg noe som betyr mye for deg, en grunnleggende verdi for deg, så kan det få store konsekvenser for deg og ditt liv. Og leve på tvers av sine verdier kan utgjøre store forskjeller i livet ditt.

Så hva kan du selv gjøre med det?

  1. Ta for deg et viktig mål i livet ditt – still deg selv spørsmålet «Hva skulle kunne hindre deg i å oppnå dette målet? Beskriv overbevisningen og formuler det som i en setning. F.eks «Jeg tror ikke jeg når målet mitt fordi jeg er for utålmodig.»
  2. Still deg selv følgende spørsmål:
  • Har du alltid trodd på det?
  • Hvilke erfaringer var det som fikk deg til å tro på den overbevisningen?
  • Når har du hatt opplevelser der dette ikke var tilfellet?
  • Hva vil du foretrekke å tro på istedenfor?

En liten historie til slutt som forteller noe om hva som er mulig.

En gang i tiden var det helt u-tenkbart at noe menneske skulle springe en engelsk mil (1,6 km) på mindre enn 4 minutter. Helt til Roger Bannister gjorde det i Oxford 6. mai 1954. Etter det skjedde det noe merkelig. Flere og flere idrettsmenn begynte å springe en engelsk mil på under 4 minutter. Roger Bannisters «umulige» oppgave er nå blitt hverdagsmat.

Mitt siste ord i denne historien blir derfor «Ikke vær for snar med å avgjøre hva som er mulig»

 

Do more of what makes you happy

Dette innlegget ble publisert i coaching, Motivasjon og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg inn en kommentar